Noutati & Evenimente

Noutatile si evenimentele pe care le consideram importante.

Din experiența de peste 20 de ani în domeniul reprezentării și consultanței juridice, aș spune că ai nevoie de un avocat de fiecare dată când este un eveniment cu implicații majore în viața ta, cum ar fi achiziționarea unui imobil, a unei mașini, la căsătorie, etc. De cele mai multe ori oamenii apelează la un avocat în momentul în se confruntă cu o situație conflictuală și nu la momentul inițial când aceștia pot afla multe informații despre situația juridică în care doresc să intre.

În primul rând aș menționa faptul că, pentru a fi avocat nu este suficient să fii absolventul unei Facultăți de Drept acreditate. Pentru a fi avocat este necesar ca persoana care acordă consultanță juridică sau care te reprezintă într-un proces să fie înscrisă într-un Barou afiliat la Uniunea Națională a Barourilor din România. Profesia de avocat este foarte bine reglementată pe teritoriul țării prin Legea nr 51 din 1995 și Statutul Profesiei de Avocat. Am întâlnit situații în care o persoană apelează la o cunoștință care are studii juridice și pentru care întocmește o Procură de reprezentare. Acest lucru poate avea beneficii pe termen scurt dar pe termen lung este posibil să se întoarcă împotriva sa. Astfel, mandatarul deși are studii de specialitate este posibil să nu aibă experiența necesară în domeniu, este posibil să fi omis să studieze ulterior și alte asemenea aspecte. Un avocat este obligat prin lege să se perfecționeze, anual este necesar să participe la stagii de formare profesională pentru care primește puncte, puncte care sunt contabilizate de către Baroul din care face parte, Mai mult, clientul este protejat de obligațiile de confidențialitate, conflict de interese pe care avocatul trebuie să le respecte, prin lege. Mai mult, dacă un avocat nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul de asistență juridică încheiat, clientul poate face o reclamație la Decanul Baroului din care acesta face parte.

Prin urmare, apelarea la o cunoștință nu te poate proteja împotriva unor situații precum lipsa de confidențialitate, existența unui conflict de interese, lipsa unui contract în care să fie asumate de ambele părți obligațiile, lipsa unei instituiții la care să te poți adresa în eventualitatea în care drepturile tale nu au fost respectate.
De multe ori, oamenii nu apelează la un avocat considerând că onorariul practicat este mare. Onorariile avocațiale sunt definite prin aceeași lege, Acestea pot fi în cuantum fix sau variabil, pot fi onorarii de succes. Avocatura este o profesie liberală și, deși s-a încercat instituirea unor onorarii minimale, nu s-a reușit implementarea acestora. Prin urmare, onorariul reprezintă rezultatul negocierii dintre client și avocat. Am întâlnit diferite situații în care s-a considerat că onorariul avocatului este prea mare. Nu pot fi de acord cu această opinie, onorariul solicitat are corespondență în toată activitatea văzută și nevăzută a avocatului. Activitatea acestuia nu se rezumă doar la reprezentarea în instanță.

Succint, activitatea avocatului presupune interacțiunea cu clientul și strângerea informațiilor de la acesta, analiza situației conflictuale și încadrarea acesteia într-o normă de drept, analiza probelor ce vor fi utilizate pentru instrumentarea dosarului, studiu doctrinei, al practicii judiciare, redactarea cererii și depunerea acesteia în instanță și a propunerilor de probe, corespondența purtată cu instanța de judecată, și abia la final participarea la termenele de judecată, fără a mai accentua că pentru fiecare termen este necesară studierea dosarului. Prin urmare, onorariul solicitat este justificat prin toată această activitate și nu numai. aș mai aminti faptul că onorariul reflectă și chiria plătită pentru spațiu, îmbrăcămintea avocatului, plata colaboratorilor, birotica, etc.

Revenind la afirmația inițială, cred că luarea unei decizii având analizate toate aspectele pe care situația respectivă le impune, a unei decizii conștiente, aduce beneficii mult mai mari clientului decât semnarea, spre exemplu a unui contract de leasing fără a ști ce presupune acesta, închirierea unui imobil prin semnarea unui contract luat de pe internet. Ulterior, pierderile emoționale și chiar financiare sunt mult mai mari decât ar fi dacă, înainte de semnarea acestora, s-ar apela la un specialist în domeniu și s-ar achita un onorariu pentru consultanță care categoric este mai mic decât unul pentru asistență și reprezentare în instanță.

Am amintit, de asemenea, și să consulți un avocat la momentul căsătoriei. Chiar dacă ne căsătorim, ”din dragoste”, este bine să știm ce reprezintă căsătoria, care sunt regimurile matrimoniale, ce drepturi și ce obligații am, ca soț, ca soție. Ne trezim, în cazul unui divorț, că, de fapt, am investit banii câștigați, într-un imobil care este proprietatea soacrei, că mașina cu care ne plimbăm, ca soți și achiziționată din banii noștri, a fost luată pe firma cumnatului, și așa mai departe. Deci, stați să vedeți atunci ce face dragostea din OM!

În concluzie, trebuie să ne creăm cultura de a apela la un avocat atunci când luăm decizii majore în viață, că pe termen lung costurile vor fi mult mai mari decât plata unui onorariu la un moment dat!

Ana Maria Rață
telefon 0754918520
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.