Ninsoarea de astăzi!

La Iași a venit prima zăpadă. Poate că Cerul avut să scoată din atmosferă emoțiile puternice foarte multe negative, care predomină acum, la momentul bilanțului alegerilor Parlamentare. În campanie mi-a plăcut să spun că ”iarna se numără merele”, se pare că a fost o toamnă fără multe mere, ce-i drept, la acest moment, încă mai am speranța că Partidul al cărui membru sunt intră în Parlament. Ar fi oarecum și nedrept să nu intre, la Iași chiar s-a muncit în campanie iar candidații ieșeni au o valoare intrinsecă care a adus până acum plus valoare societății și încă ar mai putea aduce. Dar n-avem încotro, ne supunem votului, că doar nu suntem noi Trump. Nu pot să nu observ discursul politic care convinge acum. Un discurs naționalist, care incită la nesupunere, ură, dar acest discurs are și o bază reală. Realitățile țării de la acest moment au dus la astfel de situații. Acum profit de ocazie, să întreb și eu ceva care tot mă frământă, dacă tot e pandemie, de ce testele de Covid nu sunt gratuite? Până la urmă e tot o analiză...

 

Pandemia, restricțiile, lipsa locurilor de muncă, anumite categorii de persoane nu au mai lucrat poate din martie, alte situații la fel de stresante pe care nu le știu, au dus la o prezență redusă la vot iar o minoritate a decis pentru majoritate. Să ne gândim că media de prezență la vot a fost de 30%, ceea ce spune ceva, iar 10% din 30 %, calculați dvs. cât face.

Ceea ce m-a frapat pe mine, acum după anunțarea rezultatelor, este jignirea care se aduce în spațiul public persoanelor care au votat cu AUR. Aș putea spune că mesajele sunt rasiste, că discriminează. Sintagma ”Haur” la ce ne duce cu gândul? Adică în țara noastră nu poate avea nimeni o opinie contrară că imediat acești ”mari politicieni ai țării, nu de alta dar nu spunem pe unde și cum au studii, diplome sau cum au reușit/intrat în politică, care se cred intelectuali...”- se simt jigniți de vot, acuză populația.

De ce domnilor? Negați realitatea? Nu cred că cei care au votat cu AUR sunt neapărat ”romi”, cum le mai ziceți voi în spațiul public. De când cu pandemia, am început să intru într-o serie de dosare penale, care pe mine personal mă îngrozesc. În multe dintre acestea, sunt cercetate persoane din mediul rural, care au doar opt clase, provenind din familii dezorganizate, fără principii sau valori bine conturate.

Au scăpat din acest mediu și o spun cu toată responsabilitatea, cei care au avut norocul să plece la muncă în străinătate. Nu putem nega existența acestor persoane sau faptul că ele nu ar putea vota. Orice altă interpretare lasă fără conținut cuvântul ”democrație”. Acum veți spune, bine,... bine.. deci ei au dreptul să voteze, înseamnă că și eu am dreptul să îi critic. Atenție, critica nu înseamnă incitare la violență sau jigniri. Mai mult decât atât, acum urmărind puțin istoricul recentelor campanii, toate partidele care au avut un scor bun, au promovat un discurs bazat pe ură, furie. Să nu uităm de sloganul ”ciuma roșie” ”PSD e de vină” sau ”o Românie fără hoție”, ca și cum până acum toți erau hoți.. sau infractori așa cum a încercat până mai ieri Partidul de guvernământ să ne spună, că ”românii nu respectă regulile, că se îmbolnăvesc la praznic, în concediu, la biserică, la piață, pe stradă noaptea... dar nu în supermarket ..”mă rog... poate că pe acolo s-au îmbolnăvit ei, guvernații, nu am de unde ști, prin urmare nu pot spune cu așa mare precizie...

Nu mai spun că mi se pare că guvernanții sunt ca în povestea ”Hainele împăratului”.. iar mesajul care îl primesc e ”Sunteți frumoși, deștepți, luați doar decizii corecte iar populația nu vă înțelege”.. pe bune????... Nu am pretenția de a fi sociolog, filozof sau măcar scriitor, nu am citit niciun studiu, cum s-a votat pe categorii de vârstă, pe profesii și alte asemenea. Ceea ce vreau să spun este că, deși nu sunt de acord cu rezultatul votului, respect decizia tuturor celor care au votat. Până la urmă, pe o analiză obiectivă a votului vedem care este realitatea și poate că de aici trebuie să tragem linie să vedem ce e bun, ce e rău, ce trebuie schimbat și ce nu. Care este nivelul societății românești?

Dragi politicieni, fie că ne place sau nu, ăsta este adevărul.. iar faptul că 10% din populația României cu drept de vot a decis să trimită reprezentanții AUR în Parlament, nu înseamnă că ne apucăm de discriminat, jignit sau alte asemenea....

Tragem linie și vedem care este nivelul de anxietate al poporului, nivelul de furie, nivelul de înțelegere, nivelul de studii. Așa cum unii tot spun în presă, în mediul rural nu se face școală, sunt încă sate fără curent, elevi fără tablete. În rest, să ne auzim cu bine!

 

Avocat Ana Maria RAȚĂ